Zondag 23 Februari;
Op naar het Prisonneke....
om elf uur......Trappen met die Hap!!!!
Eerst maar eens langs de snelweg naar Leende, de fietspaden op de Groote Heide zijn nog een hele natte gok dus maar zo.
In Leende aangekomen de eerste accu helemaal leeg. Hoe dan zul je je afvragen. Nou simpel ik ben met een bijna lege vertrokken om deze eens helemaal leeg te rijden. Met deze kou kom ik toch nog op een accu bereik van 74 km. Als het wat warmer weer word kom ik denk ik wel weer over de 80 km. maar beide de accu's die ik heb beginnen wel minder te worden.
Na Leende maak ik een slinger door Leenderstrijp en langs vakantiepark Slot Cranendonck. Daarna fiets ik verder door de bossen van De Heide waar je ook leuk kunt wandelen om effe de beentjes te strekken en je voldoende bankjes vind om te zitten voor een pauze. Een stukje verder kom ik langs het echte (Slot) Kasteel Cranendonck.


Dit kasteeltje staat er al effe en het oorspronkelijke kasteeltje is gebouwd rond het jaar 1250 en is gelegen tussen Maarheeze en Soerendonk. Het is vernoemd naar de natuurlijke omstandigheden zoals je die hier nu ook nog aantreft, kraan van kraanvogel die je hier nog steeds kunt zien en donk van de heuvel die achter het kasteel ligt.
In 1673 is het vroegere kasteeltje door de Fransen grotendeels vernield. De boerderij die langs het kasteeltje stond werd in 1899 samen met de ruïnes van het oude kasteeltje afgebroken en vervangen door een villa wat nu het huidige kasteeltje is.
Ergens in de 16e eeuw is het landgoed Cranendonck ook nog een heel tijdje eigendom geweest van de Oranjes, jawel ons koningshuis. In 1820 werd het als kroondomein verkocht en kwam het in particuliere handen. Ruim honderd jaar later, in 1938 werd de gemeente Maarheeze eigenaar van het landgoed Cranendonck. In 1940 na wat aanpassingen en verbouwingen werd het in gebruik genomen als gemeentehuis van de gemeente Maarheeze. Tot de samenvoeging van gemeenten Maarheeze en Budel in 1997 was de gemeente Maarheeze in Kasteel Cranendonck gevestigd.
Zo weten we dat ook weer. Snel weer verder!
Linksaf fiets ik verder het toch nog best wel natte Cranendoncks Bos in. Je kunt onderweg even gaan kijken bij Imkervereniging 't Wilgenroosje als ze open zijn. Ze bieden een kijkje in het bijenleven en hebben een botanische tuin waar je in rond mag dwalen. Wel de plantjes laten staan en geen bloemen plukken. Je kunt hier ook prima je boterhammetjes opeten. Iets te drinken is er jammer genoeg niet te krijgen maar als je het vriendelijk vraagt wie weet of ik had gewoon geluk vandaag dat kan ook.


In Budel fiets ik langs molen Nooitgedacht. Er schijnt hier van alles te koop te zijn in de winkel maar openingstijden e.d. kun je beter even opzoeken op www.molennooitgedachtbudel.nl daar vind je alle informatie hierover. Ook kun je in Budel op een terrasje genieten van een lekker glas Budels Bier want een heuse brouwerij hebben ze hier ook al sinds 1870 en daar zijn ze best trots op. Genoeg informatie weer en weer snel verder.
Over de Meemortel waar ik een best stukje moet lopen i.v.m. wegwerkzaamheden en de Fabrieksstraat fiets ik langs de zinkfabriek naar Budel Dorplein. Fiets je er een paar keer kriskras doorheen dan is er best veel te zien. o.a. Hotel St. Joseph, de Mariakapel, de kerk en het Oorlogs monument bijvoorbeeld. Maar waar ik voor gekomen ben is Het Prisonneke. Gebouwd in 1905. De plaatselijke zinkfabriek zorgde vroeger in Budel Dorplein voor alles, werk, scholen, gezondheids zorg, winkels en vermaak en vertier en dus ook voor de veiligheid. Ze stelden een Gard(veldwachter) aan en bouwden een heuse gevangenis(prison) om het plaatselijke geboefte in op te sluiten. Nou ik heb er eens rond staan te gapen, voor de lol ging je daar niet in zitten. Wat een primitieve en zeker in de winter een bar koude toestand. Twee bij twee meter, een steenhard bed en piesen en poepen op een emmer. Als je daarbinnen opgesloten zat, omdat je wat uitgevreten had wat het daglicht niet kon verdragen, was je zeker gestraft! Het is intussen volledig gerestaureerd en is een beschermd Rijksmonument.


Zo zie je een dorpke van niks waar je makkelijk een uurtje rond kunt kijken en zeker de moeite waard!
Ik heb het hier wel weer gezien en fiets een stukje door Hamont in België om verderop uit te komen bij De Doodendraad waarover ik eerder al eens over verteld heb. Ik dacht bij een van mijn eerdere dagtochten van de afgelopen jaren. Op Wikipedia kun je er alles over terug vinden. Met links naar websites die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn.
Wil je de route (Grensroute België Nederland Fietsen langs de Dodendraad) helemaal gaan fietsen, dat kan. Op www.grensroute.eu vind je alle informatie over deze route die loopt vanaf het Drielanden punt in Vaals in Zuid-Limburg naar Grenspaal 369 bij Cadzand-Bad in Zeeuws Vlaanderen en is 546 km. lang.
Ook op www.groteroutepaden.be is heel veel over deze route te vinden en kun je voor € 20,00 ook de routegids bestellen.
Het Hutje op de Hei is natuurlijk een bekende in het Leenderbosch dus daarlangs fiets ik over de Budelse Baan om langs de Zeelberg en Venbergen in Valkenswaard uit te komen. Bij de Venbergse Watermolen is ook zeker de moeite waard om even te stoppen. In de zomer word hier ook veel gekanood. Onderweg daarheen op het laatste stukje in het Leenderbosch kom ik nog een kudde buffels tegen die midden op het fietspad lui staan te wezen en geen centimeter aan de kant willen. Dus er voorzichtig met achter mij twee bange fietsers, die eerst niet durfden, tussen die beesten doorgefietst. Ging prima! Wat is het hier overal nat zeg, de vennen staan buiten hun oevers tot aan de fietspaden. Gelukkig is overal wel fatsoenlijk te fietsen maar het moet niet nog meer gaan regenen. Heb dit ook al wel eens mee gemaakt. Het word dan echt een natte bende met natte schoenen en voeten en een tot de knieën een natte broek. Niet fijn!
In Valkenswaard op de markt vind je alles voor een eventuele laatste pauze. Ik fiets snel verder richting huis door Aalst en langs de manege aan de Roostenlaan.
Het was weer een heerlijke fietstocht vandaag en eindelijk ook weer een redelijk lange.
Lekker droog weer met een lekker zonnetje en zomaar een graad of 16.
Dagafstand 64 km.




Woensdag 19 Maart;
Met een ommetje over de Strabrechtse Heide....
Het is heerlijk weer en de temperatuur gaat naar de 18 graden tijd dus om weer een rondje te gaan fietsen.
Dus om 10 uur....
Trappen met die Hap!!!!
Eerst effe bij mij op het Floraplein bij het tankstation de bandjes op spanning gebracht. Er ging zomaar 0.5 bar luchtdruk bij. Ik maar denken waarom maken de banden zo'n lawaai, daarom dus, en echt fijn fietsen was het ook niet meer. Zoals meestal fiets ik het eerste stuk door het Schutterbosch en over buurtschap Riel om zo in Geldrop te komen.
Vandaag kies ik ervoor om naar Nuenen langs het Eindhovens Kanaal en de Collse Hoefdijk te fietsen. Daar even een broodje gehaald bij Bufkes en ik kan er weer tegen. Er ligt een heel mooi strak fietspad langs de spoorlijn naar Helmond. Dit heb ik maar eens een stuk gevolgd met aan de ene kant de Refelingse Heide en aan de andere kant Gulbergen met de golfbaan en de dierentuin. Het fietst lekker maar is ook wel saai. Dus toen het kon weer rechtsaf over de Broekstraat richting Mierlo en verderop linksaf weer langs het kanaal verder. Dit fietst toch een stukje relaxter.

Ik zie onderweg dat de brug over het kanaal ook weer helemaal klaar is. Zodoende hoef je niet meer zo'n raar ommetje over een slecht zandpad te fietsen. Verderop steek ik kanaal over en fiets een stuk aan de andere kant verder om langs de Herselseweg naar Lierop te fietsen. Je fietst tussen de natuurgebieden Gebergten en Herselse Heide door waar het ook mooi wandelen is en je komt genoeg bankjes tegen om effe pauze te maken. In Lierop is genoeg te zien, de grote kerk, leuke restaurantjes en een supermarkt om boodschappen te doen.
Bij knooppunt 91 sla ik rechtsaf om langs Nirwana en zo verder te fietsen. Bij knooppunt 20 kun je rechts slaan naar het boscafe van Moorsel ook een leuke pauzeplaats. Ik fiets nog een stukje verder om na knooppunt 95 rechtsaf de Somerense Heide richting de Strabrechtse Heide op te fietsen. Wat is het lekker zeg om op een bankje in het zonnetje je broodjes op eten. De winterjas trek ik ook maar eens uit het is echt lekker weer nu.
Na dit eet en geniet momentje snel weer verder naar de Plaatse naar het Heide cafe. Hier kun je zien dat het echt voorjaar is. Een hele kudde lammetjes is geboren. Ook leuk voor de kinderen om te doen is het lopen van de kabouter route.
Info en routebeschrijving zijn verkrijgbaar bij het Heide cafe.


Ik besluit om nog even een omweggetje te maken door de Hubertus Bossen. Dit is ook altijd leuk om doorheen te fietsen. En zo kom je ook nog eens langs het kasteel van Heeze mocht je dit eens willen bekijken. En op de Boslaan staat de paddenstoel er ook nog steeds zoals jullie zien. Zo gaat het weer verder door Heeze langs het Heezerenbosch om het laatste stuk langs de snelweg naar de Hut van Mie Pils te fietsen. Hier effe een drankje gedaan en daarna snel het laatste stukje naar huis.
Een mooi rondje weer met heeeel lekker weer.
Dagafstand 56 km.




Vrijdag 4 April 2025...
Naar de Flaestoren!!!!!!!
Het beloofd weer een heel mooi dagje te worden vandaag. Het zonnetje schijnt en het is nu al een graadje of 12.
Dus om half elf.....Trappen met die Hap.
Eerst naar de Esso aan de Kempenbaan in Veldhoven voor een gehaktstaaf om mijn grootste honger te stillen zoals ik meestal doe als ik door de Brabantse Kempen ga fietsen. Dan verder langs de Run, de Oeienboschdijk, de Zittard en in Zandoerle langs het kanon naar Gasterij het Dorpsgenot waar je prima een koffiestop kunt houden. Kijk ook eens bij de buren van het Geitenboerke. Alles over wat met geitjes en geiten te maken heeft kun je hier bekijken. Er staan er zo'n 700!!! Geitenkaas en melk vind je in de winkel en het schijnt dat je ook kunt knuffelen met die beesten dus de kinderen zullen zich hier ook wel vermaken denk ik zo. Dan fiets ik verder over de Vessemsedijk en de Lille naar Vessem. Bij de Toterfout en Halve Mijl kun je enkele grafheuvels bekijken/bezoeken. Informatie kun je krijgen bij Gasterij het Dorpsgenot. Ze zijn genummerd van 1 tot 16 en liggen globaal in het gebied tussen de Toterfout, Kleine Halfmijl en de Grote Aard. Ze stammen uit de midden bronstijd rond het jaar 1600 voor Christus. Zo weten we dat ook weer.
In Vessem de Jacobus molen eens van dichtbij bekeken. Deze molen is een zogenoemde korenbeltmolen gebouwd op de huidige plek in 1893 na eerder brand op een andere plaats in Vessem afgebrand te zijn geweest.
Het weer werkt echt goed mee vandaag dus trek ik onderweg mijn wind jack uit om mijn armen voor het eerst dit jaar bloot te stellen aan de zon. Het is al weer even geleden dat ik in deze hoek rond gefietst heb dus is er weer genoeg om van te genieten onderweg. Even een pauzetip voor onderweg. Als je bij knooppunt 27 rechtsaf slaat kom je na een kleine kilometer langs het Landal park Duc de Brabant waar je lekker aan de koffie of thee met gebak kunt.
De kinderen kunnen hier lekker de speeltuin of zelfs het zwembad in.
Ik sla deze tip over en ga hier linksaf om bij knooppunt 28 rechtsaf Het Goor en de Neterselse Heide op te fietsen. Zo kom ik over de Flaes bij de D'n Faestoren uit. Deze is gebouwd in 2011. De boomstammen om deze toren te kunnen bouwen komen uit de bossen van Landgoed de Utrecht en is 25 meter hoog. Even de beentjes strekken en de uitkijktoren beklimmen voor het mooie uitzicht is hier zeker de moeite waard!



Op naar Lage Mierde! Een leuk dorpje met verderop richting Hulsel een heuse kasseien weg. Lekker even een paar kilometer op het zadel stuiteren. Zitten je zitbotjes ook weer op z'n plaats.
Hulsel maakt samen met de dorpen Duizel, Eersel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre deel uit van de Acht Zaligheden. Ik fiets weer door en rijd dwars door Bladel met een klein ommetje naar Hapert. Hier kom je langs de korenmolen van Hapert. Een naamloze molen gelegen aan hoe kan het ook anders de Molenstraat die vermoedelijk gebouwd is rond het jaar 1896 en ook vandaag de dag nog regelmatig in werking. Veel meer aan informatie behalve dat de molen opgebouwd is met delen van overbodig geworden delen van molens uit het westen van het land is er niet over te vinden.
Over de Dalemsedijk fiets ik verder naar Duizel. Zoals ik eerder al vertelde ook een van de 8 zaligheden. Het is een leuk, knus dorpje om eens op het gemakje doorheen te fietsen en rond te kijken. Verderop langs het industrieterrein van Eersel is niet het mooiste stukje om te fietsen maar richting het E3 strand en verderop langs de Wolfhoekse Heide ben je dit snel weer vergeten. Zo sta ik alweer in Veldhoven. Het laatste stukje fiets ik zoals altijd langs de recreatieplas Hanevoet en de waterzuivering van Brabant Water met de karakteristieke drie witte bollen gelegen aan de Antoon Coolenlaan. In deze bollen zit een plens water opgeslagen om Eindhoven en omgeving van vers drinkwater te kunnen voorzien.
Zo fiets ik het laatste stukje langs de Floralaan West weer naar huis.
Honger!!!! Tijd voor een friet met mayonaise en een snack bij Snackbar Flora bij mij op de hoek.
Casa Camelia.
Dagafstand 73 kilometer.



